De Finse dirigent Sasha Mäkilä bouwt momenteel een reputatie op als één van de meest prominente opkomende talenten van zijn generatie. Hij voegde zich bij het directieteam van het Cleveland Orchestra als assistent dirigent onder Maestro Franz Welzer-Möst in september 2010 na de afronding van zijn driejarige aanstelling als assistent van Maestro Kurt Masur bij het Orchestre National de France.

Sasha Mäkilä geeft niet alleen veelvuldig gastdirecties bij Finse toporkesten, maar treedt ook op in Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en verschillende Europese landen. In 2010, beleefde hij zijn debuut bij het Turku Philharmonic Orchestra in Finland en het Johannesburg Symphony Orchestra in Zuid-Afrika.

In Helsinki zette Maestro Mäkilä de eerste stappen in de operawereld met de uitvoering van Mozart’s Die Schauspieldirector (2004). Hij heeft de Finse premières van de kamer-opera’s ‘Les Enfants Terribles’ (2005) en ‘In the Penal Colony’ (2006) gedirigeerd, en werkte mee aan verscheidene producties zoals Mascagni’s ‘Cavalleria Rusticana’, Britten’s ‘A Midsummer Night’s Dream’, en Purcell’s ‘Dido and Aeneas’.

Sasha Mäkila studeerde directie aan de Sibelius Academy in Finland en aan het Sint Petersburg Staatsconservatorium in Rusland. Daarnaast dirigeerde hij in Aspen aan de American Academy of Conducting (2009), was hij een prijswinnaar bij de zesde Vakhtang Jordania International Conducting Competition (V.S. 2006) en was hij finalist bij de Suwon International Conductors Competition (Zuid-Korea, 2005)